header photo

اخبار داخلی

نگاهی به الیگارشی قدرتمند دوران پهلوی

برگی از تاریخ معاصر ایران

نگاهی به الیگارشی قدرتمند دوران پهلوی

این مطلب در پی اثبات این امر است که رژیم سلطنت پهلوی الیگارشی محدود و طبقاتیی بود که تمام ثروت و مکنت کشور را در ارتباطی مافیا گونه با دربار پهلوی به کلی تصاحب کرده بود, اگر در بطن مناسبات سرمایه داری غرب قاعده یک به نودونه درصد مصداق پیدا میکند در جامعه ایرانی آن زمان 15 خانواده ثروت و سامان و کیان کشور ثروتمند ایران را در تصاحب داشتند, این الیگارشی مافیاگونه آنقدر قدرتمند بود که در مقاطعی برای شخص شاه هم تعیین تکلیف میکرد.

"کنترل و حمایت طبقاتی"

شاه به منظور حفظ ثبات رژیم خود، کوشید با اعطای امتیازاتی به طبقات اجتماعی ذی نفوذ، تعادلی اجتماعی - اقتصادی برقرار سازد. در این راه نیز یک بار دیگر، پشتوانه ی دولت، دسترسی به منابع عظیم مالی بود. مع الوصف باید خاطرنشان کرد که این امتیازات اعطایی، نامنظم و مقطعی بود؛ و حتا در مورد طبقات پایین تر، فقط در حد شعار باقی ماند و هیچ گاه امتیازی واقعی به این طبقات اعطا نشد…

Read more

آیا دریاچه ارومیه واقعا نجات پیدا کرده؟

آیا دریاچه ارومیه واقعا نجات پیدا کرده؟

مدتی است که هرازگاهی رسانه‌های عموما نزدیک به دولت، با انتشار تصاویری از دریاچه ارومیه مدعی هستند که احیای این دریاچه به نتیجه رسیده و طبیعت این منطقه در مسیر بازگشت به دوران پیش از خشک شدن این دریاچه بزرگ و مهم است.

مسئولان دولت سیزدهم نیز از تصویب مصوبه‌ای ۹ بندی و تخصیص دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای احیای دریاچه ارومیه خبر داده‌اند.

در همین حال حسین دلیریان، سخنگوی سازمان فضایی ایران، با انتشار توئیتی به روند احیای دریاچه ارومیه پرداخته و نوشته: «طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه مشکل میزان ورودی آب به دریاچه را حل کرده است.»

در دوماهه نخست امسال، نمایندگان مجلس و امام جماعت تبریز هم از دولت برای احیای دریاچه ارومیه قدردانی کرده‌اند.

آیا آنچه سخنگوی سازمان فضایی ایران به عکس‌های ماهواره‌ای از آبگیری دریاچه ارومیه گفته صحت دارد و آیا وضعیت این اکوسیستم شکننده ایران رو به بهبودی دارد؟…

Read more

می خواهند برای مافیاها نان فراهم کنند!

فرشاد مومنی در نقد پیش نویس برنامه هفتم توسعه:

می خواهند برای مافیاها نان فراهم کنند!

برخی از جریان سازی های اخیر برای عمده کردن مباحث حاشیه ای را یک روند خطرناک می دانم. شیوه غیر متعارف دولت فعلی برای تدوین برنامه هفتم نشان می دهد که گویا برخی در حال فراهم کردن نان برای مافیاها هستند؟! برای اولین بار شاهد هستیم سندی تدوین شده که در آن مشارکت دستگاه ها، مناطق و بخش ها از شکل گیری این سند حذف شده است لذا این شیوه برنامه ریزی مشکوک است.

نشست شاخه اقتصادی فرهنگستان علوم با موضوع اقتصاد سیاسی صنعت زدایی در ایران برگزار شد.

فرشاد مومنی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست گفت: از نقطه عطف موج اول انقلاب صنعتی تا امروز هیچ کشوری قادر به رفع فقر، عقب ماندگی و وابستگی های ذلت آور به دنیای خارج نبوده مگر اینکه به تولید فناورانه تکیه کند. ایران از یک جایگاه استراتژیک و تمدن ساز برخوردار است لذا با تکیه با ظرفیت های بزرگی که در دامن خود دارد، توانسته از دل تمام فراز و فرودها، زنده بیرون بیاید.…

Read more

ماشین سرکوب، قربانیان تازه می‌طلبد

ماشین سرکوب، قربانیان تازه می‌طلبد

بیانیه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در اعتراض به احکام تعلیق دانشجویان و سرکوب فعالیت‌های دانشجویی

سلام رفقا و همکلاسی‌ها
محکومیت سنگین ۸ نفر از دوستانمان به تعلیق و تبعید تنها گوشه‌ای از اضطراب‌ها و هزینه‌های ریز و درشتی است که  در مقابل ما قرار دارد. بر کسی پوشیده نیست که چرخ ماشین سرکوب در هر گردش خود قربانیان تازه می‌طلبد و زندگی‌های جدید را می‌بلعد. ۲۲ سال تعلیق برای دانشجویان علوم پزشکی در حداقلی‌ترین حالت خود به معنی معلق کردن۲۲ سال خدمات بهداشتی و درمانی به جامعه و محرومیت مضاعف است. ۲۲ سال در خانه نشاندن جوانان  و دانشجویان و نیروی کار این مردم است.
این احکام  و احکام نظیرش در دانشگاه های دیگر نشان داد که حاکمیت هنوز هم در سودای پرورش و انقیاد به شیوه خود است و نه تنها آموزش را جدی نمی‌گیرد بلکه انسان ها را از آموزش دیدن منع می‌کند.
می‌توان انسانی را ا…

Read more

شب نشینی خرچنگ ها

شب نشینی خرچنگ ها

شب‌نشینی خرچنگ‌هاست دور بایستید!

کاش به غیرت یک نفر در این مملکت بر بخورد که این همه آدم، شبانه‌روز در تقلای مهاجرت هستند؛ از پزشک و جراح و پرستار تا سینماگر و صافکار و جوشکار. مادران باردار به هر دری می‌زنند که فرزند خود را آن سوی آب به دنیا بیاورند، در عوض مهاجران سالمند وصیت می‌کنند جسدشان در ایران دفن شود. خاکی ساخته‌اید که انگار فقط به درد مرگ می‌خورد! هر رفتنی دردناک و معنادار است، اما کوچ آدم حسابی‌ها، صاحبان فن و مهارت و سرمایه‌های اجتماعی تلخ‌تر هم هست. تازه‌ترین‌شان شاید علیرضا حیدری باشد؛ کشتی‌گیر خوش‌سابقه و جنتلمنی که می‌گوید اسم و رسمش را در ایران جا گذاشته و رفته آن طرف تا همه چیز را از نو بسازد.

مصاحبه حیدری جالب است. می‌گوید: «پول زیادی با خودم نبردم. اکراه دارم پولی را که در ایران درآوردم، خارج از کشور خرج کنم. می‌خواهم از نو تلاش کنم و همین جا خرج زندگی‌ام را در بیاورم.» ما اما مردی را با پیشانی پینه‌بسته می‌شناختیم که چفیه از دوشش نمی‌افتاد، هزاران میلیارد از پول مردم را برداشت و رفت؛ ککش هم نگزید. حیدری می‌گوید: «…

Read more

برنامه هفتم توسعه در تعارض کامل با قانون کار


برنامه هفتم توسعه در تعارض کامل با قانون کار

برنامه هفتم توسعه کاملا علیه منافع ملی است؛ چون بخش بزرگی از جمعیت کشور که نیروی کار و کارگران هستند، نادیده گرفته شده‌ و منافع آنان رعایت نشده است.

لایحه برنامه هفتم توسعه چند روزی است که از طرف دولت به مجلس ارائه شده است. این لایحه در شرایطی نوشته شده که هم مجمع تشخیص مصلحت نظام، هم دولت و هم مجلس هیچ انگیزه‌ای برای نوشتن آن نداشتند لذا بدون یک کار کارشناسی دقیق و درست و شاید از سررفع مسئولیت و اجبار در این سه ارگان، نوشتن برنامه هفتم صورت گرفت.

حدود یک‌سال و نیم هست که برنامه ششم تمدید شده، و الان تقریبا فاقد برنامه‌های میان‌مدت و بلندمدت برای اداره کشور هستیم. با توجه به تجربه کاملا ناموفق و غیرواقع‌گرایانه  ۶ برنامه گذشته که کمتر از ۲۵درصد آنها در کشور اجرا شده، نباید توقعی از برنامه هفتمی که با این بی‌انگیزگی و درعین حال تعجیل و اجبار نوشته شده، برای آینده داشته باشیم…

Read more

نا برابری و فقر از مرحله هشدار فراتر رفته است

راغفر در نشست شاخه اقتصادی فرهنگستان علوم؛

نا برابری و فقر از مرحله هشدار فراتر رفته است

حسین راغفر اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا(س) در نشست شاخه اقتصادی فرهنگستان علوم با موضوع «عدالت اجتماعی؛ فقر و نابربری» گفت: به جز دهه اول انقلاب اسلامی که دهه استقرار جمهوری اسلامی بود و با توطئه ها، تحریم ها و جنگ تحمیلی مواجه بودیم، در سه دهه بعدی مشاهده می کنیم سیاست های تعدیل ساختاری طی سه دهه پس از جنگ تحمیلی آسیب های اقتصادی- اجتماعی عمیق و گسترده ای بر پیکر اقتصاد و جامعه ایرانی گذاشته است که پیامد های آن گریبان نسل های حاضر را گرفته و تا دهه های آتی رهایش نخواهد کرد.

راغفر با بیان اینکه یکی از اهداف اصلی انقلاب اسلامی تحقق عدالت اجتماعی و رفع محرومیت های حاد و آشکار در کشور بود، گفت: متاسفانه پس از گذشت بیش از چهار دهه شاخص های بی عدالتی در بسیاری از زمینه ها بدتر شده و اَشکال نابرابری و فقر از مرحله هشدار بسی فراتر رفته اند.…

Read more

بیانیه‌ی کانون نویسندگان ایران در محکومیت قتل‌های حکومتی

بیانیه‌ی کانون نویسندگان ایران در محکومیت قتل‌های حکومتی

همزمان با جنبش آزادیخواهی مردم، ماشین سرکوب حکومت چنان به کار افتاد که گویی قرار نیست احدی از آنان که لب به مخالفت گشوده بودند از گزند قلع و قمع حکومت برکنار بمانند. حاکمیت در اندک زمانی بسیاری از معترضان، فعالان سیاسی و صنفی و مدنی و مخالفان عقیدتی را به بند کشید و پشت درهای بسته، بی حضور وکلای انتخابی به اتهام‌های واهی در کوتاهترین زمان ممکن محاکمه کرد و احکامشان را یکی پس از دیگری بی‌درنگ به اجرا گذاشت.

گزافه نیست اگر بگوییم کمتر تشکل صنفی و سیاسی باقی مانده بود که از تیغ سرکوب مصون بماند و تنی چند از اعضایش در بند نباشند یا با احضار و بازجویی و تهدید مواجه نشده باشند.

جرم‌انگاری ابراز عقیده نیز که قدمتش به اندازه‌ی عمر جمهوری اسلامی است همچون همیشه بازداشت و صدور احکام سنگین را در پی داشت و در هفته‌ی گذشته به اعدام سیدصدراله فاضلی زارع و یوسف مهراد، دو زندانی عقیدتی انجامید…

Read more

بحرانی شدید تری که در راه است

بحرانی شدید تری که در راه است

در ایران فاصله خیزش ها مرتب به هم نزدیک تر می شوند تا به کلی غیرقابل برگشت شوند، تا تغییرات بنیادی را که مردم خواهان آن هستند به حاکمیت به خواب رفته تحمیل کنند. واقعیتی که درکش برای مجریان استبداد مطلقه دشوار است

جمعه 15 اردیبهشت رادیو فردا" صندوق بین المللی پول در تازه ترین گزارش خود در مورداقتصاد منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی می گوید:

ایران امسال برای جلوگیری از کسری بودجه نیاز به نفت 352 دلاری دارد . . . در حالی که . . . ایران برای حفظ بازارهای نفت خود در چین، هر بشکه نفت را با 12 دلار تخفیف به پالایشگاه های چین تحویل می دهد . . . .علاوه بر هزینه هایی است که جمهوری اسلامی ایران برای دور زدن تحریم های نفتی متحمل می شود. (در ادامه ی خبر) محاکمه ی ولی الله سیف رییس کل پیشین بانک مرکزی و احمد عراقچی، معاون سابق ارز ی بانک مرکزی برای اقدام در این بانک به قاچاق ارز و . . . "

یکشنبه 17 اردیبهشت دویچه وله آلمان: به نقل از اقتصا…

Read more

پشتيبانی جمعی از فعالين سياسی کرد

پشتيبانی جمعی از فعالين سياسی کرد
از 'انتقاد دموکراسی‌خواهان آذربايجان از بيانيه «برای ايران»'

دوستان گرامي

ما جمعي از کردهاي فعال در جنبش آزاديخواهانه‌ و پيشرو مردم کردستان ايران، پشتيباني خود را از کليت نقد تحليلي و مستدل بيانيه "براي ايران" اعلام مي داريم.

از جمله دستاوردهاي خيزش ژينا، افشاي کوهي از رسوبات عقب‌ماندگي فکري و بدانديشانه‌ لانه‌ کردە در ميان بخش‌هايي از به اصطلاح اپوزيسيون جمهوري اسلامي است کە عميقا آلودە به جمود فکري و تفرقه‌‌افکني، و نماد کامل شوونيسم در همه ابعاد و اشکال شناخته شدە آن مي‌باشد.

با توجه به اين واقعيت تلخ، کار بزرگ ما هم‌ اکنون و پس از پايان محتوم جمهوري اسلامي، همفکري و همگامي در راستاي دست یافتن به اهداف مشترکمان است. در تاريخ معاصر ايران ما شاهد نمونه‌هاي موفق تبادل نظر، همکاري و مبارزات مشترک ملل آن، از جمله کردها و آذربايجاني‌ها بودە، تداوم اين همگامي‌ها نويدبخش آيندەاي اميدوارکنندەتر براي همگان است.…

Read more

۱۲۰ شرکت پیمانکار از مجموعه فضای سبز کلانشهر تبریز حذف شد!

۱۲۰ شرکت پیمانکار از مجموعه فضای سبز کلانشهر تبریز حذف شد!

درنهایت مبارزه ۱۲ساله کارگران فضای سبز شهرداری تبریز نتیجه داد. بیش از ۳ هزار کارگر فضای سبز شهردار تبریز با حذف ۱۲۰ شرکت پیمانکار از قرارداد کار شرکتی به تامین نیرو تبدیل وضعیت شدند.

 غلامعلی‌صفری (نماینده پاکبانان شهرداری کلانشهر تبریز) در تماس با خبرنگار ایلنا گفت: بیش از ۳ هزار کارگر فضای سبز شهرداری تبریز از فروردین ماه با تصمیم شهردار و لایحه شورای شهر مشمول طرح تبدیل وضعیت از قرارداد کار شرکتی به قرارداد کار معین شده و در نتیجه آن همه ۱۲۰ شرکت پیمانکار از بخش فضای سبز حذف شدند.

او در توضیح این ماجرا گفت: با پیشنهاد شهردار و موافقت اعضای شورای شهر حدود ۱۲۰ شرکت پیمانکار از مجموعه فضای سبز کلانشهر تبریز حذف شدند که در نتیجه آن واگذاری بخش فضای سبز به نیروهای شرکتی به صورت یک شرکت با سهامداری ۶۰ درصدی نیروهای کارگری و ۴۰ درصدی شهرداری و شورای شهر انجام شد…

Read more

عزل و بریدن صدا به جای چاره‌جویی برای مشکلات

عزل و بریدن صدا به جای چاره‌جویی برای مشکلات

«به‌زودی مجبور خواهیم شد، کیش، قشم و خوزستان را بفروشیم تا بتوانیم حقوق بازنشستگان را بدهیم». این اظهارنظر اخیر مدیرکل سابق بیمه‌های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که در گفت‌وگویی به بحران صندوق‌های بازنشستگی اشاره کرده بود.

سجاد پادام اگرچه بلافاصله بعد از انتشار این گفت‌وگو که با واکنش‌های بسیاری روبه‌رو شد، اعلام کرد که فیلم گفت‌وگویی که از او منتشر شده، تقطیع شده بوده است. اما در عین حال تاکید می‌کند که ‌بالغ بر ۱۳۰ کشور از تجربه یونان عبرت گرفتند و اصلاحات را در نظام بازنشستگی آغاز کردند. ما فقط هشدار دادیم تا آیینه عبرت دیگران نشویم و الا جان ما بذل وجب به وجب خاک ایران عزیز است. با این حال، همین هشدار هم باعث شد تا پادام برکنار شود و به جای تدبیر درباره موضوع مورد بحث وی، صدای وی قطع شود. پادام در واکنش به این برکناری، در صفحه توئیتر خود نوشت: «ما که رفتیم اما شما صداقت را، صراحت را، شفافیت را و اصلاحات را دوست نداشتید…

Read more

هشدار بازنشستگان تامین اجتماعی با طرح ۱۰ خواسته

هشدار بازنشستگان تامین اجتماعی با طرح ۱۰ خواسته

بیانیه «آخرین هشدار بازنشستگان برای رسیدن به مطالباتشان» جمعه ۱۵ اردیبهشت در کانال تلگرامی شورای بازنشستگان ایران منتشر شد. مطالبات ۱۰ گانه چند تشکل بازنشستگان تامین اجتماعی را می‌توان در دو گروه عمده تقسیم بندی کرد.

 یک گروه از مطالبات معطوف به بهبود معیشت بازنشستگان و بیمه درمانی رایگان (البته برای بازنشستگان و شاغلان بیمه پرداز) است.

گروه دیگر ارایه راهکار جهت رسیدن به این مطالبات است که به زعم امضا کنندگان بیانیه، با برکناری مدیر عامل تامین اجتماعی، استیضاح وزیر کار و «بازگردانیدن مدیریت سه جانبه شورای تٱمین اجتماعی بر ساختار مدیریتی تٱمین اجتماعی» متحقق می‌شوند.

امضا کنندگان در بیانیه مشترک خود خواستار ابطال مصوبه حداقل دستمزد ۱۴۰۲ شورای عالی کار و افزایش دستمزد متناسب با نرخ واقعی تورم و هزینه‌های معیشت شده‌اند.

خواست دیگر آن‌ها خلع ید از دولت در اداره سازمان تامین اجتماعی و …

Read more

تهدید به اخراج معترضان شاغل در پارس جنوبی

تهدید به اخراج معترضان شاغل در پارس جنوبی

انتقام‌گیری صنفی و رواج گفتمان ارعاب

فحوای سخنان روز جمعه هشتم اردیبهشت ماه مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس جنوبی که در خبرگزاری دولت یعنی ایرنا منتشر شد، فقط یک چیز بود: «کارگران معترض در پارس جنوبی و عسلویه را اخراج می‌کنیم و به جایشان نیروهای جدید می‌‌آوریم».

سخاوت اسدی با بیان اینکه هیچ اعتصابی در پالایشگاه‌های گاز و پتروشیمی‌های تولیدی این منطقه اتفاق نیفتاده، گفت: «در ۸ طرح پتروشیمی این منطقه تعدادی از کارگران فصلی به دلیل مشکلات معیشتی اعتصاب کردند که با پایان مهلت قانونی، ۴ هزار نفر از آنها با کارگران جدید جایگزین می‌شوند».

این مسئول با بیان اینکه «از روز پنجشنبه جایگزینی نیروهای جدید آغاز شده»، ریش و قیچی را به دست پیمانکاران بخشید و زمام امور کارگران زحمتکش را به دست آنان داد: «پیمانکاران اعلام کردند در صورتی‌که در این مدت کارگران قبلی بازنگردند با نیروی جدید جایگزین خواهند شد».…

Read more

فرازی از مصایبِ کارگران در هفته‌ای به نامِ «کارگر»

فرازی از مصایبِ کارگران در هفته‌ای به نامِ «کارگر»؛

چگونه قانون کار به قهقرا رفت؟

اوایل دهه‌ی هفتاد، با شروع سیاستِ تعدیل ساختاری، اوضاع برای کارگران به گونه‌ای دیگر رقم خورد. قانونِ کاری که در سال ۶۹ بعد از کشمکش‌ها و جرح و تعدیل‌های بسیار به تصویب رسید، اوایل همین دهه روندِ افول تدریجیِ خود را آغاز کرد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، یک سال از زمانی که دولت، برقراریِ امنیتِ شغلی را از اولویت‌های مهم خود اعلام کرد و به وزیر کار دستورِ پیگیریِ موضوع را داد، می‌گذرد. اما در این یک سال، برخی کارگران با سابقه‌ی کار بالا اخراج شده‌اند. «آرش تبرک»، «محمد منصوری» و «علی محمد کریمی»، سه کارگرِ پتروشیمیِ چوار ایلام، به دلیلِ اخراج از کار دست به خودکشی زدند. بیست کارگرِ پتروشیمیِ سپهر لاوان با سابقه‌ی ۵ تا ۷ سال کار، سه کارگرِ پتروشیمیِ شازند با سابقه‌ی ۱۵ سال کار، چهار کارگرِ بخش فروش بلیت مترو با سابقه‌ی بیش از ده سال کار، …

Read more

بیانیه شوراي سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت بمناسبت روز جهانی کارگر :

بیانیه شوراي سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت بمناسبت روز جهانی کارگر :

به اول ماه مه روز جهانی کارگر نزدیک میشویم.

روز همبستگی و اتحاد و روز دادخواهی و مبارزه علیه سیستمی که ناخواسته ما را به جنگی نابرابر برای بقا و زنده ماندن کشانده است.

سیستمی که با دستمزدهای ناچیز، عقب انداختن پرداخت همان اندک دستمزدمان، بی توجهی به نا امن بودن محیط کار، بیمه درمانی ناکافی، قراردادهای موقت و دهها شیوه غیر انسانی دیگر زندگی و معیشت ما و خانواده های مان را به نابودی کشانده است.

امسال اما روز جهانی کارگر شرایط و موقعیت ویژه و متفاوتی با سال های گذشته دارد. این تفاوت ناشی از ادامه جنبش و انقلاب زن، زندگی، آزادی است. انقلابی رهایی بخش که ما کارگران یک رکن اصلی آن هستیم.

حرف ما حرف جامعه است و ما همواره علاوه بر آن که مطالبات خود را پیگیری کرده ایم، خواست جامعه و درد مردم را نیز فریاد کشیده ایم.

تاکیدمان همچنان بر مفاد مهم منشور مطالبات حداقلی بیست تش…

Read more

دو برابر شدن جمعیت فقیر کشور طی دوسال

دو برابر شدن جمعیت فقیر کشور طی دوسال

به باور فرشاد مومنی، استاد و عضو هیات علمی دانشگاه، جمعیت فقیر ایران طی دو سال دو برابر شده است و 80 رتبه سقوط به سمت فاسدترین کشورها داشته ایم.

این کارشناس اقتصادی با بیان این که «جمعیت فقیر ایران طی سال های 1397 تا 1399 دو برابر شده است»، گفت: شکست سیاست‌گذاری و تسخیرشدگی ساختار قدرت دو عامل ناپایداری شرایط اقتصاد ایران است.

  • فرشاد مومنی در نشست تخصصی با موضوع «توقف مناسبات مشوق رانت و فساد به مثابه راه نجات دولت، رشد تولید و کنترل تورم»؛ «شکست سیاست‌گذاری» و «تسخیرشدگی ساختار قدرت» دلایل ناپایداری عرصه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی و اقتصادی هستند. او راه حل را برخورد جدی با  رانتخواری، رباخواری، دلالی، واردات چی گری و ... می داند و ...

به گزارش جماران، مهم‌ترین بخش‌های صحبت مومنی را در ادامه می‌خوانید:

  •  آنچه که تا این لحظه از رفتارهای حکومتگران و از همه بیشتر در درون  قوه‌ی مجریه مشاهده می‌…

Read more

شرکت‌های پیمانکار عمله کارفرما و ضد کارگر

شرکت‌های پیمانکار عمله کارفرما و ضد کارگرند

وقتی کارگران تشکل مستقل ندارند یا نمایندگان کارگران در تشکل‌های صنفی، امنیت شغلی ندارند و به خاطر گرفتن همین مزد قانونی، در معرض اخراج و قرار گرفتن در لیست سیاه می‌شوند، دست کارفرما باز است تا تفسیر قیچی شده از اجرای قانون را به جای پرداخت از سر لطف و سخاوتمندی خود جا بزند.

موقتی‌سازی نیروی کار، دستمزد کارگران را در ابعاد وسیع تحت‌الشعاع قرار داده است. وقتی‌ عدم امنیت شغلی به کار پیمانکاری و شرکتی می‌رسد، دستمزد دیگر به لبه‌های قانونی نزدیک می‌شود و به عبارت ساده‌تر، کارگران این طیف معمولاً تقلیل‌یافته‌ترین و سودجویانه‌ترین تفسیر از قوانین دستمزدی می‌شوند.

البته قانون، دستمزد را فقط محدود به مزد پایه و مزایای مزدی همه شمول نمی‌داند. براساس متن صریح و غیر قابل تفسیر قانون، مولفه‌هایی مانند مزایای طرح طبقه‌بندی مشاغل در تمام کارگاه‌های مشمول جزو مزد ثابت کارگاه هستند. تعریف دقیق مزد ثابت را در ماده …

Read more

گسترش حنبش مطالباتی زحمتکشان:

گسترش حنبش مطالباتی زحمتکشان:

 اعتصاب کارگران پیمانی صنعت نفت، تجمع بازنشستگان در ۱۳ شهر، تجمع پرستاران در سنندج

دوشنبه چهارم اردیبهشت، اعتصاب کارگران پروژه‌ای به ۸۲ مرکز از جمله چند معدن مس و شرکت فولاد گسترش یافت. بازنشستگان مخابرات در دور دیگری از دوشنبه‌های اعتراضی در ۱۱ شهر از جمله تهران و کرج تجمع کردند. بازنشستگان تامین اجتماعی در رشت و شوش و پرستاران و کادر درمان استان کردستان نیز در سنندج تجمع کردند.

به گزارش رادیو زمانه؛اعتصاب سراسری کارگران پروژه‌ای نفت که جمعه اول اردیبهشت با خواست افزایش افزایش ۷۹ درصدی دستمزد، ۱۰ روز مرخصی ماهانه و کاهش ساعات کار توسط کارگران شرکت اکسیر صنعت در پالایشگاه آبادان آغاز شد در روزهای گذشته به ده‌ها مرکز گسترش یافت.

دوشنبه چهارم اردیبهشت با پیوستن کارگران مراکز دیگری به اعتصاب، بیش از ۸۰ مرکز نفت و گاز، معدن مس و شرکت فولاد در این آکسیون کارگری شرکت کردند.

کارگران رسم…

Read more

رژیم ولایت به تاراج دارایی های مردم و گسترش فقر ادامه می دهد

دکتر محمد حسین یحیایی

رژیم ولایت به تاراج دارایی های مردم و گسترش فقر ادامه می دهد

هنوز خاطرات تلخ سال شوم و بد 1401 فراموش نشده که در آن گرانی، کاهش ارزش پول ملی، بحران فراگیر اقتصادی اوج بی سابقه ای گرفت و مردم تهیدست و فرودست را به بدترین اقتصادی و معیشتی کشاند. در این سال بدنبال خیزش مردمی با شعار « زن، زندگی، آزادی » رژیم استبداد، آنچنان وحشت کرد که تظاهرات مسالمت آمیز مردم را به خاک و خون کشید، صد ها کودک و جوان را کشته و هزاران نفر را دستگیر و روانه زندان کرد تا قدرت نمایی کند. در این میان به شیطنت های پلید و رذیلانه دست زد. از اوائل آذرماه مسموم سازی کودکان در چندین استان حیرت جهانیان را بر انگیخت که چگونه یک رژیم با این همه ابزار سرکوب و نهاد های اطلاعاتی قادر به حفظ این کودکان معصوم و مظلوم نیست و یا اهداف دیگری در سر دارد که از مردم پنهان می کند، به هر رو سال بدبختی و نکبت که ساخته و پرداخته رژیم ولایت برای مردم بود با همه تلخکامی ها و رنج ها به پایان رسید ولی آثار آن همچنان ادامه خواهد داشت. در این سال دو حادثه بسار برجسته بود یکی تصمیم مخفی شورای قوا که 7 نفر را انتخاب کردند تا ثروت و دارایی های مردم را به دلخواه خود تاراج و یا در اختیار خودی ها قرار دهند و هیچکس و ارگانی حق تحقیق و تفحص را از عملکرد آنان نخواهند داشت و حتی نمایندگان مجلس فرمایشی هم حق پرسش ندارند، شاید در هیچ کشوری در جهان با هرگونه سیستم سیاسی و اداری اینگونه اموال مردم به تاراج نمی رود. حادثه دیگر تصمیم شورای عالی کار که میلیون ها انسان را به فقر و گرسنگی محکوم کرد. شورای عالی کار متشکل از نمایندگان دولت، کارفرمایان و …

Read more

گسترش اعتصابات سراسری کارگران نفت و گاز

از خواسته های برحق کارگران اعتصابی حمایت کنیم!

گسترش اعتصابات سراسری کارگران نفت و گاز

اعتصاب سراسری کارگران پروژه‌ای شاغل در پروژه‌های مختلف نفت، گاز، پتروشیمی، پالایشگاه‌ها، نیروگاه‌ها و صنایع فولادی گسترش یافته و کارگاه‌های زیادی به‌طور کامل به اعتصلب پیوستند.

اعتصاباتی که تحت عنوان «کمپین ۱۴۰۲» از روز جمعه آغاز شد، امروز شنبه گسترش پردامنه ای یافته و به بسیاری از شرکت ها و سایت ها سرایت کرده است. این کمپین اعتصابی در اعتراض به عدم افزایش دستمزد برای سال ۱۴۰۲ سازماندهی شده و کارگران با تحویل وسایل خود کارگاها را ترک می کنند. کارگران پروژه‌ای شاغل در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی خواستار افزایش دستمزد مطابق با لیست پیشنهادی خود بر اساس افزایش ۷۹ درصدی هستند.

شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت با انتشار بیانیه ای تحت عنوان «با قدرت وارد اعتصاب شویم» نوشته است: استارت اعتصابات را کارگران پروژه ای جوشکار در پتروشیمی سلمان فارسی سربندر در بیست و دوم فروردین زدند و در مقابل قلدری پیمانکار با مطالبه افزایش دستمزد بر اساس…

Read more

پیرامون بیانیه «برای ایران»

بیانیه برای ایرانیان از طرف جمعی از دموکراسی‌خواهان آذربایجان

پیرامون بیانیه «برای ایران»

- زن، زندگی، آزادی؛ عاملیت ملّی ملیت‌های ایران 

 از زمان آغاز خیزش «زن، زندگی، آزادی»، تغییر و تحولاتی بی‌سابقه در سپهر سیاسی و اجتماعی ایران رخ داده است. این تغییر و تحولات که با نقش‌آفرینی مستقیم و بی‌واسطه مردم و در رأس آن زنان، نسل جوان و ملیت‌های ایران رقم خورده، موجب شده تا بسیاری از جریان‌های سیاسی برای همراهی با این موج مشروع از مطالبات فراگیرِ مردمیِ، در مواضع و مبانی گفتمان سیاسی‌شان تجدیدنظر کنند که بیانیه اخیر میرحسین موسوی از آن جمله است.  

یکی از مهّم‌ترین این تحولات، همگرایی خودآگاهِ ملیت‌های مختلف ایران‌‌ با یکدیگر است که در عین تکثر، تنوع و تفاوت‌های فراوان ‌با غلبه بر موانع تفرقه‌افکنانه توانسته تا به‌شکلی فراگیر، ملّی و حتّی بین‌المللی متجلی شود. تحولی تاریخی که نشان از تحقق امر ملّی با عاملیت ملیت‌های ایران و بدون میانجی مرکز دارد. حال، روزی کردستان، روزی آذربایجان، روزی بلوچستان، روزی خوزستان و... زبان گویای ایران است. در این بین، کرد، ترک، بلوچ، عرب، گیلک، فارس، تورکمن، لر، قشقایی و بختیاری و... هرکدام…

Read more

دعوت از ایران برای پیوستن به سازمان کشورهای ترک

دعوت از ایران برای پیوستن به سازمان کشورهای ترک

دوغو پرینچک" رهبر حزب وطن ترکیه امروز در نشست مطبوعاتی با اعلام این خبر گفت پیوستن ایران به سازمان کشورهای ترک، قدرت جدیدی به تمدن آسیایی در حال ظهور خواهد داد.

حزب وطن ترکیه، ایران را به عضویت در "سازمان کشورهای ترک" دعوت کرد.

به گزارش عصرایران، "دوغو پرینچک" رهبر "حزب وطن" ترکیه امروز (چهارشنبه) با برپایی یک کنفرانس مطبوعاتی ویژه در مقر حزب وطن در شهر آنکارا از تصمیم شورای مرکزی این حزب در مورد دعوت از دولت ایران برای پیوستن به روند الحاق به سازمان کشورهای ترک زبان خبر داد.

پرینچک در این باره گفت:” هیات رئیسه حزب وطن در ۱۹ آوریل ۲۰۲۳ در آنکارا تشکیل شد و به اتفاق آرا تصمیم گرفت در سطح جمهوری ترکیه و سایر کشورهای ترک زبان برای دعوت جمهوری اسلامی ایران به سازمان کشورهای ترک زبان فعالیت کند. برای این منظور، حزب ما ابتکارات خود را مصروف خواهد کرد. هیات رئیسه حزب ما عزم خود را برای موفقیت آمیز کردن این روند به عموم مردم ترکیه، ایران، کشورهای ترک زبان آسیا و جهان اعلام می کند…

Read more

«طرح نهضت ملی مسکن» طبل توخالی

«طرح نهضت ملی مسکن» طبل توخالی

با روی کار آمدن دولت سیزدهم تصمیم بر اجرای طرحی دیگر برای تهیه مسکن برای مردم در نظر گرفته شد، با عنوان پروژه «نهضت ملی مسکن» که این پروژه بنا بر خبرها یک طرحی بی نقص نشان داده می‌شود ولیکن بطن قضیه چیزی مغایر با ظاهر مسئله است.

تامین آورده اولیه در طرح ملی مسکن حالا پس از گذشت یک ماه از زمان ابلاغ به مشکلی مضاعف برای بسیاری از اجاره‌نشین‌ها تبدیل شده است، چرا که بیشتر مشمولان توان پرداخت این مبلغ را ندارند.

مهر نوشت: موضوع خانه‌دار شدن از جمله طرح‌هایی است که مورد توجه دولت‌های مختلف قرار گرفته و در این راستا طی چندین سال دولت‌ها تصمیم گرفتند تا سهم سنگین مسکن را در سبد خانوار کاهش دهند.

از این رو برای برآورده کردن آرزوی تهیه مسکن جوانان دولت نهم و دهم با عنوان «مسکن مهر» دست به کار شدند و تهیه مسکن را برای جامعه فاقد مسکن در دستور کار قرار دادند، اما با توجه به وجود برخی مشکلات این پروژه چندان مورد استقبال مردم قرار نگرفت…

Read more

عفو بین‌الملل: مسموم‌کردن دانش‌آموزان، هماهنگ و سازمان‌دهی شده است

عفو بین‌الملل:

مسموم‌کردن دانش‌آموزان، هماهنگ و سازمان‌دهی شده است

عفو بین‌الملل می‌گوید مقامات جمهوری اسلامی دنبال پنهان کردن شدت حملات شیمیایی به مدارس ایران بوده‌اند و کاری برای پایان دادن به آن نکرده‌اند.

عفو بین‌الملل با انتشار متنی برای «اقدام فوری» علیه مسموم‌ کردن دانش‌آموزان عمدتاً دختر ایرانی خواهان آن شده که همگان این نامه را به محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور ارسال کنند. در این نامه درباره حقوق تحصیل، سلامت و زندگی میلیون‌ها دختر دانش‌آموز در ایران ابراز نگرانی شده و حملات گازی مداومی که به طور عمدی مدارس دخترانه را در سراسر کشور هدف قرار می‌دهند، «کمپینی بسیار هماهنگ و سازماندهی‌شده» توصیف شده است.

سه‌شنبه ۲۹ فروردین، گزارش‌هایی از حمله شیمیایی به ۳۰ مدرسه در کرمانشاه، ارومیه، اسلامشهر، تهران، کرج، اردبیل، سقز و اهواز منتشر شد. به برخی از این مدارس نیز برای چندمین بار در ماه‌های اخیر حمله شده است…

Read more

تامین منافع الیگارش ها از طریق رشد تورم

تامین منافع الیگارش ها از طریق رشد تورم

دکتر حسین راغفر

یکی از اصلی ترین عواملی که باعث فرار سرمایه ها در دو دهه گذشته شده، انحصارهایی است که توسط برخی نهادهای خاص در کشور فراهم شده است. البته این نهادها به تنهایی فضای کسب و کار را آشفته نکرده اند بلکه حضور اشخاص و افراد وابسته به صاحبان قدرت نیز عامل برهم زننده رقابت در کسب و کار شده است. انحصارهای شکل گرفته باعث هزینه سازی در حوزه های مختلف زندگی مردم شده، برای مثال اینها ارز ترجیحی واردات نهاده های تولید دارو را حذف کردند درحالیکه مقدار ارز واردات افزایش پیدا کرد به این صورت که قرار بود 1.1 میلیارد دلار برای واردات 2.5 درصد از نیازهای دارویی کشور و 700 میلیون دلار نیز برای واردات نهاده های مورد نیاز تولید 97.5 درصد نیاز دارویی کشور اختصاص پیدا کند اما هر دوی این مبالغ را به واردات تخصیص دادند چون عمده واردکنندگان این حوزه نهادهای خاص هستند و با نفوذ خود دارو را به صورت انحصاری وارد می کنند و کنترل قیمت دارو را در دست خود می گیرند. با این اوصاف لازم نیست خیلی به دنبال علل رشد نیافتگی دولت بگردیم…

Read more

قمرالملوک وزیری یکی زنان گرانقدر ایرانی

از خاطرات مرتضی نی داوود

قمرالملوک وزیری یکی از زنان گرانقدر ایرانی

به‌یاد قمر الملوک وزیری زنی که بعد قرة‌العین دومین آزاده‌ای بود که حجاب از سر گرفت .بخش زیبائی از تاریخ زنانه این سرزمین را رقم زدزن ،زندگی ، آزادی

چشم به دهانش دوختم و پرسيدم: چه کار داري دختر خانم؟
گفت: می‌خواهم بخوانم !
گفتم: اينجا يا اندرونی؟
گفت: همينجا !
نمی‌دانستم چه بگويم. دور بر را نگاه کردم، هيچ‌کس اعتراضی نداشت. به در ورودی اندرونی نگاه کردم. چند زنی که سرشان را بيرون آورده بودند، گفتند: بزنيد، می‌خواهد بخواند !
گفتم: کدام تصنيف را می‌خواني؟
بلافاصله گفت: تصنيف نمی‌خوانم، آواز می‌خوانم!
به بقيه‌ی ساز زن‌ها نگاه کردم که زير لب پوزخند می‌زدند. رسم ادب در ميهمانی‌ها، آن‌هم ميهمانی بزرگان، رضايت ميهمان بود.
پرسيدم: اول من بزنم و يا اول شما می‌خوانيد؟
گفت: ساز شما براي کدام دستگاه کوک است؟
پنجه‌ای به تار کشيدم و پاسخ دادم: همايون…

Read more

حد اقل دستمزد تحمیلی و جنبش اعتراضی مزد بگیران

حد اقل دستمزد تحمیلی و جنبش اعتراضی مزد بگیران

سرانجام پس از مذاکرات کشداری که  میان نمایندگان تشکل های کارگری نزدیک به حاکمیت و کارفرمایان با مسئولان دولت صورت گرفت، حقوق و دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۲ با ۲۷ درصد افزایش نسبت به سال گذشته تعیین شد.

جلسه شورای عالی کار از عصر روز یکشنبه بیست‌وهشتم اسفندماه شروع شده بود دوشنبه بیست‌ونهم اسفند ماه بعد از هشت ساعت جلسه و مذاکره، مزد کارگران برای سال آینده تعیین کرد.

دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، ۲۷ درصد افزایش یافت، به‌گونه‌ای که حداقل دستمزد ماهانه از چهار میلیون و ۱۷۹ هزار و ۷۵۰ تومان به پنج میلیون و ۳۰۸ هزار ۲۸۴ تومان و حداقل دستمزد روزانه از ۱۳۹ هزار به ۱۷۶ هزار و ۹۴۲ تومان رسید.

بر اساس این گزارش، حداقل دستمزد با مبنای ۳۰ روز ماهیانه پنج میلیون و ۳۰۸ هزار و ۲۸۴ تومان (روزانه ۱۷۶ هزار و ۹۴۲ تومان)، بن کارگری یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، حق مسکن ۹۰۰ هزار…

Read more

کدام قانون، کدام سه جانبه‌گرایی؟

کدام قانون، کدام سه جانبه‌گرایی؟

قانون و سه‌جانبه‌گرایی، کلیدواژه‌هایی هستند که سخنگوی دولت برای توجیه دستمزدِ ۲۷درصدی امسال از آن استفاده کرده است، اما او از کدام قانون و کدام سه‌جانبه‌گرایی صحبت می‌کند؟

به گزارش خبرنگار ایلنا، دولت تأکید دارد که در جلساتِ مزدی امسال سه جانبه‌گرایی را رعایت کرده است. علی بهادری جهرمی (سخنگوی دولت) در تازه‌ترین نشست خبری خود به خبرنگاران گفته: «قانون در زمینه تصویب حداقل دستمزد کاملا روشن است و شورایعالی کار براساس اصل سه‌جانبه‌گرایی مبتنی بر قواعد حقوق بین‌الملل در حوزه مقررات کار، فعالیت می‌کند که این فعالیت مطابق با مقاوله‌نامه‌های پذیرفته شده سازمان. جهانی کار است»

قانون و سه‌جانبه‌گرایی، کلیدواژه‌هایی هستند که جهرمی برای توجیه دستمزدِ ۲۷درصدی امسال از آن استفاده کرده است، اما او از کدام قانون و کدام سه‌جانبه‌گرایی صحبت می‌کند؟ 

مصوبه‌ی مزدی شورایعالی کار سنخیتی با قا…

Read more

نگاهی به روند ظهور و بروز موسسات مالی در کشور

نگاهی به روند ظهور و بروز موسسات مالی در کشور

دسترسی به منابع مالی آسان و ارزان، دغدغه‌ای است که سالیان متمادی ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول ساخته و یکی از ایده‌هایی که با هدف چابک‌سازی فرآیند توزیع منابع مالی به عامه مردم خصوصا در یک بازه زمانی چندین ساله رونق گرفت، مساله صندوق‌ها و موسسات اعتباری بودند. اما ظهور این صندوق‌ها که در ابتدا به‌دلیل تعدد فراوان نهادهای اعطاکننده مجوز -از شهربانی و وزارتخانه‌های مختلف (ازجمله وزارت تعاون) تا بانک مرکزی- رشد قارچ‌گونه‌ای گرفته بود سبب شد تا در سایه عدم نظارت تخصصی و یکپارچه، نبود تخصص در میان موسسین، اقتصادی نبودن فعالیت‌ها و کشیده شدن به چالش‌هایی نظیر بازی پانزی و... نه‌تنها موجب بروز بحران‌های اقتصادی و امنیتی شوند بلکه دولت و بانک مرکزی را مجبور ساخت تا ضرر سپرده‌گذاران این موسسات را از جیب تمام ملت پرداخت کند. اما موضوع موسسات اعتباری اگرچه تمام شده ولی باید توجه داشت که سایه نظارت سختگیرانه بر موسسات فعلی نیز باید ادامه داشته باشد و تبدیل آنها به بانک با دقت مضاعف‌تری بررسی گردد؛ چراکه بررسی اطلاعات مالی موسسه اعتباری ملل به‌عنوان یکی از موسساتی که مجدانه پیگیر تبدیل وضعیت به بانک است نشان می‌دهد این موسسه عملیات بانکی خود را متمرکز بر شرکت‌های زیرمجموعه خود ساخته و به‌نوعی صندوق شخصی آنان شده به‌طوری‌که طبق آمارهای بانک مرکزی حدود 60 درصد از تسهیلات این موسسه به افراد مرتبط با آن پرداخت شده که نشان از ریسک تمرکز در این موسسه اعتباری دارد. این موضوع در کنار سهامداری بیش از 50 درصدی شرکت‌های زیرمجموعه این موسسه اعتباری، می تواند نشان از رویکرد مدیران در بسته نگه داشتن حلقه موس…

Read more

۱۵ فروردین سالروز درگذشت پروین اعتصامی

۱۵ فروردین سالروز درگذشت پروین اعتصامی

(زاده ۲۵ اسفند ۱۲۸۵ تبریز – درگذشته ۱۵ فروردین ۱۳۲۰ تهران)

او از کودکی، فارسی، انگلیسی و عربی را نزد پدرش آموخت و از همان زمان زیر نظر پدر و استادانی چون دهخدا و ملک الشعرای بهار سرودن شعر را آغاز کرد. پدر وی یوسف اعتصامی، از شاعران و مترجمان معاصر بود که در شکل‌گیری زندگی هنری پروین و کشف استعداد و گرایش وی به‌سرودن شعر، نقش مهمی داشت. وی در ۲۸ سالگی ازدواج کرد اما به دلیل اختلاف فکری با همسرش، از او جدا شد و  بعد از جدایی،  مدتی در کتابخانه دانشسرای عالی  به شغل کتابداری مشغول شد.

پیش از دومین نوبت چاپ  اشعارش، بیمار شد و در ۳۵ سالگی درگذشت و در آرامگاه خانوادگی‌ در قم به‌خاک سپرده شد. زادروز پروین اعتصامی "۲۵ اسفند" به‌عنوان «روز بزرگداشت پروین اعتصامی» نام‌گذاری شده است.

تنها اثر چاپ و منتشر شده از وی دیوان اشعار اوست که دارای ۶۰۶ شعر شامل اشعاری در قالب‌های مثنوی، قطعه و قصیده است…

Read more

جزییات طرح پیشنهادی آمریکا برای توافق موقت با ایران

جزییات طرح پیشنهادی آمریکا برای توافق موقت با ایران

وبسایت خبری اکسیوس به نقل از دیپلمات‌های غربی و اسراییلی و منابع کارشناسی نزدیک به مذاکرات برای احیای برجام گزارش داده است که دولت بایدن در هفته‌های گذشته طرحی پیشنهادی برای توافق موقت با ایران را در اختیار اسرائیل و چند کشور اروپایی گذاشته است. 

به گزارش اسپوتنیک، "اکسیوس" به نقل از نمایندگان مقامات اسرائیلی و دیپلمات های کشورهای غربی بیان می کند که در ماه فوریه، ایالات متحده با اسرائیل و همچنین ترویکای اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) در مورد "توافق موقت" در مورد برنامه هسته ای ایران گفتگو کرده است.

این نشریه می نویسد:" چهار مقام اسرائیلی و دیپلمات‌های غربی و کارشناسان آمریکایی بیان کردند، پیشنهاد مورد بحث، شامل لغو برخی از تحریم‌ها در صورت توقف بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران، مشخصا غنی‌سازی اورانیوم به میزان 60 درصد بود.

به گفته تعدادی از منابع، طرف ایرانی از این گفتگو…

Read more

چشم‌انداز اقتصاد ایران در ۱۴۰۲

چشم‌انداز اقتصاد ایران در ۱۴۰۲

با آغاز سال جدید (۱۴۰۲) این پرسش جدی قابل طرح است که آینده اقتصاد ایران به چه سمتی پیش خواهد رفت؟ کشور در سال جدید با چه چالش‌هایی در زمینه اقتصادی مواجه خواهد شد و مدیران اقتصادی میبایست چه تصمیماتی را اتخاذ کنند؟ چشم انداز اقتصاد ایران در ۱۴۰۲، شاید بیش از هر زمان دیگری برای عموم جامعه ایرانی مساله باشد.

در ۱۴۰۱ اقتصاد ایرانی یکی از سخت‌ترین و پرچالش‌ترین مقاطع سال‌های بعد از انقلاب را تجربه کرد. در این سال در سطح کلان و خرد، کشور با چالش‌های کم سابقه‌ای مواجه شد. مسائل مرتبط به حوزه سیاست در دو سطح داخلی و خارجی نیز مزید بر علت شدند تا چالش‌های اقتصادی کشور دو چندان شوند.

تداوم میانگین تورم بالای ۴۰ درصد، تداوم تعلیق در مذاکرات احیای برجام، فراگیر شدن چند ماه نا آرامی بر کشور، افزایش نرخ ارز در سه ماه پایانی سال و افزایش تنش‌های میان ایران با اروپا، از جمله عواملی بودند که در سال گذشته (…

Read more

تعیین حداقل دستمزد تایید فقر مطلق محسوب می شود

تعیین حداقل دستمزد تایید فقر مطلق محسوب می شود

افزایش ۲۷ درصدی حداقل دستمزد در چنین اوضاع گرانی روز افزون که کلیه کالاهای ضروری از ۵۰ ٪ تا ۳۰۰٪ درصد افزایش داشته و همچنان در حال افزایش است . افزایش ناچیز حداقل دستمزد تاییدی بر فقر مطلق زندگی ما کارگران و بازنشستگان است ، که سلب حیات  حداقل ۶۰ تا ۷۰ میلیون نفر به شمار می رود . و این جرم کمتر از جنایت علیه بشریت نیست . زیرا که زندگی را از ما کارگران و بازنشستگان سلب کردند .

ما کارگران اعلام می‌کنیم که نه شورای عالی کار را قبول داریم و نه نمایندگان کارگری آن را .  در ضمن

با توجه به ماده ۴۱ قانون کار که مبحث دستمزد و نحوه افزایش سالانه دستمزد را در دو بند مشخص کرده است .

بند یک  افزایش دستمزد سالانه با افزایش تورم محاسبه و افزایش می یابد .

بند دوم  افزایش دستمزد باید تامین کننده سبد معیشت خانوار کارگران باشد .

شورای عالی کار از اجرا و اعمال قانون کار نیز خود داری کرده است .  انها حتی به قانون خودشان هم پایبند نیستند…

Read more

رژیم خودکامه و بازماندگان از تحصیل

رژیم خودکامه و بازماندگان از تحصیل

بر پایهٔ گزارش‌های انتشاریافته، شمار دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در شش‌سال اخیر ۱۷درصد افزایش داشته و به یک میلیون و۲۰۰‌هزار نفر رسیده است. طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، از میان همۀ استان‌های کشور، استان سیستان و بلوچستان در دو شــاخص “بازماندگی از تحصیل” و “ترک‌ تحصیل” وضعیتی بســیار نامناسب‌تر دارد. در سال تحصیلی‌ ۱۴۰۰- ۱۴۰۱، تعداد ۱۴۵هزار و۳۴۰ نفر، معادل بیش از ۱۸.۲ درصد از جمعیت دانش‌آموزی این استان، از تحصیل بازمانده‌اند و بیش از ۴ درصد از جمعیت دانش‌آموزی این دیار، ترک تحصیل کرده‌اند. “بحران اقتصادی و فقر مالی”، “تبعیض طبقاتی و جنسیتی”، “ناعادلانه ‌بودن سطح آموزشی و زبان آموزش”، و “فقر فرهنگی و محدودیت‌ها” در افزایش میزان ترک تحصیل کاملاً نمایان است. سیاست‌های اقتصادی ناکارآمد جمهوری اسلامی سبب افزایش فقر، بیکاری، و ورشکستگی خانواده‌ها شده و بسیاری از کودکان و نوجوانان این خانواده‌ها را از تحصیل بازداشته است. پس از استان‌ سیستان و بلوچستان، استان‌های خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجان غربی، و کرمان، بالاترین میزان بازماندگی از تحصیل و ترک تحصیل را دارند. مرکز پژوهش‌های مجلس آمارِ تفکیکی بازماندگی از تحصیل و ترک تحصیل را منتشر نک…

Read more

همه شوکه شدند، او ناگهان رفت !

همه شوکه شدند، او ناگهان رفت !

با کمال تأسف، در نخستین ساعتهای اول فروردین 1402- (21 ماه مارس 2023)، دو ساعت پس از تحویل سال نو، رشید شیبانی کارمندِ زحمتکشِ فرقۀ دمکرات آذربایجان به شکل ناگهانی و در اثر ایستِ قلبی در بیمارستان  در گذشت !

فرقۀ دمکرات آذربایجان درگذشت این یار و یاورِ همیشگی خود را صمیمانه به خواهر او فرحناز خانم و خانوادۀ اش و همچنین اعضای فرقۀ دمکرات آذربایجان و جمعیت مهاجرین ایرانی تسلیت می گوید.

رشید شیبانی فرزند احمد در 30 دسامبر سال 1966- (9 دیماه 1345) در باکو بدنیا آمد.

رفیق احمد شیبانی پدر رشید از ساکنین خوشنام و متمول روستای " لَوَندِویل شهر آستارا بود که با عشق به منافع زحمتکشان آذربایجان، در سال 1324 به فرقۀ دمکرات آذربایجان پیوست و جان و مال خود را وقف پیشرفت جنبش 21 آذر نمود.

رشید شیبانی از ابتدای جوانی در چاپخانۀ فرقه مشغول به کار شد. در دورۀ پر تلاطمِ پس از فروپاشی اتحاد شوروی، نظیر دیگر زحمتکشان، او هم در حرفه های گوناگونی کار کرد. رشید شیبانی نهایتا در سال 2005 در بخش فنی نیروی دریائی جمهوری آذربا…

Read more

نگاهی به زندگی پربار ثمینه باغچه‌بان

نگاهی به زندگی  پربار ثمینه باغچه‌بان

ثمینه باغچه‌بان در چهارم اسفند ۱۳۰۶ در تبریز در کودکستان «باغچه اطفال» که به عنوان نخستین کودکستان ایران که توسط جبار باغچه‌بان بنا نهاده شده بود به دنیا آمد.  پس از چند سال همه خانواده به شیراز رفتند و ثمینه در کودکستانی که پدرش در شیراز  بنیاد نهاد، بزرگ شد و درسال ۱۳۱۱ از شیراز به تهران آمدند. پدرش در محله سنگلج  دبستان کر و لال‌ها را تأسیس کرد. برادر او ثمین  و خواهرش پروانه نام دارد.

او درباره خودش نوشته:

«زمانی‌که به گذشته‌ام می‌نگرم، دلم پر از شادی می‌شود، چه سعادتی بود همدوش پدرم کنار فرزندان ناشنوایم بودم. هر روز زندگی‌ام در دبستان کَر و لالها و آموزشگاه باغچه‌بان سراپا شادی بود. اگر دوباره به‌دنیا بیایم باز همین راه را در پیش خواهم گرفت و خداوند را سپاسگزارم که مرا به این راه رهنمون شد.»

«پدرم ما بچه‌های کودکستانی را به گردش‌هایی می‌برد که البته اهمیت پرورشی آن برای ما کودکان روشن نبود. او ما را کنار رودخانه‌ای که کو…

Read more

حداقل دستمزد باید بالای خط فقر باشد و ‌نه زیر خط مرگ

حداقل دستمزد باید بالای خط فقر باشد و ‌نه زیر خط مرگ

حاکمیت ضد کارگر، از طریق شورای عالی کار، تیری دیگر را به قصد نابود کردن کارگران در لحظه پایانی سال با تمام قدرت شلیک کرد ، تیری که قلب میلیون ها کارگر را هدف قرار گرفته است تا ثابت کنند کارگر در این جامعه سرمایه داری حق زیستن را فقط برای زنده ماندن لازم دارد نه برای زندگی کردن.

همانطور که پیشتر نیز اعلام‌‌کردیم، نمایندگان به اصطلاح کارگری به همراه نمایندگان‌ سرمایه داری با به راه انداختن نمایش های مسخره و بیهوده زندگی میلیون ها کارگر را به بازی گرفتند و یکبار دیگر شلاق فقر و بدبختی را بر تن کارگران حق طلب و خانواده هایشان نواختند، شلاقی که هر ساله با نواختن آن آه خانواده دهها میلیونی ما ‌را با فریادهای بلند و رسا به صدا در می‌آورد.

این حمله به سفره‌های خانواده‌های کارگران سال به سال بیشتر و آشکارتر میگردد تا بهتر ماهیت شورای عالی کار و دیگر هیولاهای غارتگر و به ظاهر انسان نما را برای عموم جامعه روشن سازد.…

Read more

رابطه ایران و بلاروس منافع ملی ومطالبات مردم!

 

رابطه ایران و بلاروس منافع ملی ومطالبات مردم!

دیدار الکساندر لوکاشنکو که درماه  شهریور در حاشیه شانزدهمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای درسمرقند با ابراهیم رئیسی صورت گرفت، وی تاکید کرده بود که دو کشور باید برای بقای‌شان به هم اتکاء کنند.

لوکاشنکورئیس جمهور بلاروس اواخر ژانویه - اوایل فوریه، دریک تورخارجی ازامارات متحده عربی و سپس به زیمبابوه، اوایل ماه مارس به جمهوری خلق چین دراین فاصله 17 فوریه با ولادیمیرپوتین در نوو-اوگاریوو نزدیکی مسکوملاقات داشت.

سفرالکساندرلوکاشنکو به ایران ارتقای همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های مختلف صنعتی، کشاورزی و حمل و نقل و........ بررسی مسائل منطقه‌ای و جهانی از جمله محورهای مذاکرات باابراهیم رئیسی عنوان شد. برای ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی غیر منتظره نبود خشم انان را برانگیخت در سوی دیگرطیف مقاومت محور جمهوری اسلامی را رضایمند ساخت ، البته دراجراء قرار دادها هرچند کوچک ، از سوی دلبستگان غرب گرا …

Read more

شادباش نوروزی

شادباش نوروزی


نوروز برخاسته از بهترین جلوه های تاریخ و فرهنگ  خلق های ایران در پاسداشت و ستایش نوزایی طبیعت و شادی و آرامش زندگی مردمان است.  به همین دلیل ساکنان کشورمان  با تمام ناملایمات  و سختی ها به استقبال  نوروز می روند و آن را گرامی می دارند.

 درسالی که گذشت فشارهای اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی بیشتر بر مردم بویژه به کارگران، زحمتکشان، روشنفکران، دگراندیشان و اهالی مناطق محروم تحمیل شد.

در سراسر سال گذشته حرکت‌های اعتراضی مردم با افزایش اعتصاب‌ها و اجتماعات ضد حکومتی، معلمان ، کارگران، بازنشستگان،پرستاران ، مال باختگان ، دانشجویان، زنان و دیگر لایه های اجتماعی شدت گرفت و به ویژه  در شش ماه گذشته به اوج خود رسید. و همچنان ادامه دارد.
در چنین حال و هوایی است که به استقبال سال نو می رویم، سالی که مردم ایران امیدوارند، سال دستیابی به خواسته‌های برحق‌شان باشد .

ما سال نو را به مردم ایران صمیمانه شادباش می‌گوییم و برای همگان سالی…

Read more

به مناسبت ۲۹ اسفند روز ملی شدن نفت

به مناسبت ۲۹ اسفند روز ملی شدن نفت

مصدق: ۵۰ سال بود که انگلستان این نفت را می بُرد. برای مثال در سال ۱۹۴۸ (۱۳۲۷ و ۲ سال پیش از ملی شدن) تنها یک شصت و یکم از درآمد نفت نصیب ایران شده بود که یک ظلم است. انگلیسی ها حتی اجازه ندادند که ایرانیان در رشته نفت کارشناس شوند و نفت خود را اداره کنند و اینک ما از این بابت دچار مشکل هستیم.

 ملی شدن صنعت نفت و شکایت انگلیس علیه ایران

به گزارش ایرنا؛ قانون ملی شدن صنعت نفت در واقع پیشنهادی بود که با امضای تمام اعضای کمیسیون مخصوص نفت و به نام سعادت ملت ایران در ۱۷ اسفند ۱۳۲۹ خورشیدی به مجلس شورای ملی ارایه شد و در ۲۴ اسفند همان سال به تصویب رسید. سپس مجلس سنا نیز در ۲۹ اسفند این پیشنهاد را تصویب کرد. پس از آن در هفتم اردیبهشت ۱۳۳۰ مجلس، اجرای طرح  ۹ماده‌ای ملی‌شدن صنعت نفت را به اتفاق آرا تصویب کرد؛ طرحی که خشم انگلیسی ها را برانگیخت و فرانسیس شپرد سفیر انگلیس در تهران اعتراض خود را نشان داد اما ۲۲ اردیبهشت نیز مجلس شورای ملی و سنا، بنا بر ماده نخست قانون اجرایی ملی‌شدن صنعت نفت،…

Read more

چهارشنبه سوری بر همه هموطنان گرامی مبارک باد!

چهارشنبه سوری بر همه هموطنان گرامی مبارک باد!

 

در بین مناسبت های، یکی از بزرگترین جشن های ایران باستان بخصوص در آذربایجان جشن چهارشنبه سوری نام دارد که در واپسین شب چهارشنبه آخر سال یعنی از غروب سه شنبه شروع می شود و می توان گفت یکی از اولین مناسبت ها و جشن های نوروزی محسوب می شود.

این جشن هیچ وابستگی به قومیت و دین و مذهب ندارد و در بین عموم ایرانیان  به اشکال گوناگون رایج است. به اعتقاد ایرانیان باستان برای تحویل سال نو نباید آلودگی و پلشتی های سال گذشته باقی بماند. به همین خاطر برای پاک کردن آلودگی ها آتش را که مظهر پاکی می دانستند. می افروختند. و جشن می گرفتند.

این جشن در سال های اخیر به یک سنت مبارزاتی با تفکرات عقب مانده حاکمیت جمهوری اسلامی بدل شده است.

Read more

شاخص های عدالت اجتماعی در کشور

شاخص های عدالت اجتماعی در کشور

براساس داده های مرکز آمار جمهوری اسلامی، وضعیت شاخص های عدالت اجتماعی در کشور از قرار زیراست:

ثروتمندان از همه کمتر مالیات پرداخت می کنند/ یک چهارم شاغلان از تحصیل  کردگان آموزش عالی هستند/ نا برابری عجیب در بخش مسکن/ سهم زنان از کل مشاغل حدود 15 درصد است.

«افرادی که کمتر از دو دلار در روز درآمد دارند از 0.08 درصد کل جمعیت کشور در سال 1391 به 0.72 درصد در سال 1400 افزایش پیدا کرده اند یعنی حدود 9 برابر افزایش رخ داده است! همچنین افراد با درآمد کمتر از یک دلار در روز نیز در همین فاصله زمانی 9 برابر شده اند.»

 به گزارش سایت جماران؛ جدیدترین گزارش شاخص های عدالت اجتماعی ایران از سوی مرکز آمار منتشر شد.

این گزارش بیانگر آخرین اطلاعات مرتبط با وضعیت عدالت اجتماعی در ایران تا پایان سال 1400 است که در هشت حوزه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، سلامت، زیرساختی، جنسیتی و بین نسلی تبیین و ارائه شده است. 

Read more

اطلاعیه سندیکای کارگران شرکت واحد: رضا شهابی آزاد باید گردد

اطلاعیه سندیکای کارگران شرکت واحد:

رضا شهابی آزاد باید گردد

جرم رضا شهابی تلاش برای دفاع از مطالبات همکاران در شرکت واحد و دیگر کارگران می‌باشد.

رضا شهابی، کارگر زندانی و‌ عضو هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد٫ بیش از ۳۰۰ روز است که توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است. رضا شهابی در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ با هجوم ماموران امنیتی در منزلش دستگیر شد‌. وی بیش از سه ماه برای تحمیل سناریویی ساختگی در بازداشتگاههای ۲۰۹ و ۲۴۱ در انفرادی و تحت بازجویی نگهداری شد.

رضا شهابی در اعتراض به پرونده سازی کاذب و رفتارهای توهین آمیز در بازجویی های طولانی به مدت ۴۲ روز دست به اعتصاب غذا زد.

فشار حبس در سلول‌های انفرادی و بازجویی ها باعث تشدید دردهای گردن و کتف این کارگر زندانی شد، که البته همگی حاصل بازداشتها و ضرب و شتمهای گذشته هستند.با اینوجود، در دوران بازداشت در بند امنیتی هیچ درمانی برای رضا شهابی صورت نگرفت.

بعد از انتقال ب…

Read more

دو میلیارد درخت در ۴۳ سال گذشته از دست داده‌ایم

دو میلیارد درخت در ۴۳ سال گذشته از دست داده‌ایم

 فعال محیط زیست در واکنش به طرح «کاشت یک میلیارد درخت»، گفت: از ابتدای پیروزی انقلاب تا الان حدود دو میلیارد درخت را از دست داده ایم. دولت به تازگی از شروع طرحی بلندپروازانه‌ کاشت یک میلیارد درخت تا ۴ سال آینده خبر داد که برخی این موضوع را بزرگنمایی و ادعای بی‌نتیجه می‌دانند. برخی معتقدند این ادعا نیز همچون ادعای ساخت چهار میلیون مسکن خواهد بود و مشخص نیست که با توجه به تجربه‌های پیشین دولت در زمینه محیط زیست، تا چه حد قابلیت اجرایی دارد.

در همین باره محمد درویش، فعال حوزه محیط زیست درباره قابلیت اجرایی شدن طرح کاشت یک میلیارد درخت به «انتخاب» گفت: یکی از مهم‌ترین طرح‌هایی که جمهوری اسلامی از ابتدا پیروزی انقلاب تا الان مطرح کرده است همین طرح یک میلیارد درخت است، یعنی مهم‌تر از این طرح در محیط زیست نداریم. چون که از ابتدای پیروزی انقلاب تا الان حدود دو میلیارد درخت را از دست داده‌ایم و بهترین کار جبران آن است و امیدواریم که بتوانیم یک این کسری دو میلیارد را که در چهار دهه اخیر رخ داده است و کسری شش میلیارد درختی که در صد سال اخیر رخ داده است را جبران کنیم؛ ما هشت میلیون هکتار از جنگل‌هایمان را در صد سال اخیر از دست داده‌ایم و اولوی…

Read more

بیانیه مشترک چین، ایران و عربستان سعودی

بیانیه مشترک چین، ایران و عربستان سعودی

عربستان سعودی و ایران از احیای روابط دیپلماتیک بین دو کشور خبر دادند

چین، عربستان سعودی و ایران روز جمعه 10 مارس در پکن با انتشار یک بیانیه مشترک خبر از احیای روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان سعودی دادند. در این بیانیه آمده است: در پاسخ به ابتکار مثبت شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین مبنی بر حمایت چین از توسعه روابط حسن همجواری و دوستانه عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران، مساعد بن‌محمد العیبان وزیر مشاور، عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در رأس هیات‌های دو کشور از 6 تا 10 مارس در پکن با یکدیگر گفتگو کردند.

 عربستان سعودی و ایران از رهبر و دولت چین به خاطر میزبانی و حمایت از مذاکرات و کمک به موفقیت آن قدردانی و تشکر کردند

سه کشور اعلام کردند که عربستان سعودی و ایران به توافقی دست یافتند که شامل توافق برای احیای روابط دیپلماتیک بین دو طرف، بازگشایی سفارت‌خانه‌ها و دفاتر نمایندگی‌…

Read more

این فقر و فلاکت را تا کجا میخواهید ادامه دهید؟

این فقر و فلاکت را تا کجا میخواهید ادامه دهید؟

حداقل دستمزد نیروی کار ما که در ابتدای فروردین 1401 حدود 253 دلار بود بعد از 11 ماه به 122 دلار رسید. این فقر و فلاکت را تا کجا میخواهید ادامه دهید؟

فرشاد مومنی: آنقدر برای پیشبرد شوک درمانی افسانه سرایی کرده اند که توضیحات کارشناسان دلسوز مسموع واقع نمی شود، گفت: پرسش بزرگی که باید به آن پاسخ داده شود این است که چه اتفاق دیگری باید رخ دهد تا عده ای متوجه شوند در مسیر شوک درمانی همه ضرر می کنند؟ بعد از سی سال شوک درمانی باید پاسخ داده شود این روند انحطاط تا کجا می خواهد ادامه پیدا کند؟ گویی منافع مافیاها به جای منافع مردم، اصل و محور قرار گرفته است. کاش بگویند به چه حساس هستند تا ما با آن زبان سخن بگوییم.

فرشاد مومنی در نشست اقتصادی موسسه دین و اقتصاد با موضوع «اقتصاد سیاسی دستکاری قیمت های کلیدی» گفت: باید دید این تجربه سی ساله وابستگی ما را به استکبار جهانی بیشتر یا کمتر کرده است. در سند قانون برنامه چهارم توسعه، گفته شده برای رسیدن به اهداف چشم انداز به رشد سالانه 8 درصدی نیاز داریم سپس می گوید بهای ارزی این رشد 8 د…

Read more

گرامی باد 8 مارس (18 اسفند) روز رزم مشترک زنان جهان

گرامی باد 8 مارس (18 اسفند) روز رزم مشترک زنان جهان

«بیانیه جمعی از انجمنهای علمی در باره خطرات جسمی و روحی مسمومیت های اخیر دانش آموزان »

«بیانیه جمعی از انجمنهای علمی در باره خطرات

جسمی و روحی مسمومیت های اخیر دانش آموزان »

کودکان و نوجوانان آینده سازان کشور هستند و حفظ سلامت جسمی، روانی و اجتماعی آنان رسالت جامعه و حکومت به شمار می‌رود. از سوی دیگر این گروه یکی از  گروه های آسیب پذیر به شمار می‌روند که در بحران های مختلف نیازمند حمایت جدی هستند.

بعد از مواجهه با بحران کرونا که تبعات منفی جسمی، روانی، اقتصادی و اجتماعی شدیدی برای والدین و دانش آموزان بدنبال داشت، در سال جاری نیز شاهدیم که جامعه با زنجیره ای از بحران های اجتماعی و اقتصادی درگیر است که مطمئنا منجر به آسیب‌های جدی به آینده سازان این مرز و بوم خواهد شد و قطعاً اثرات پایدار این آسیب ها قابل چشم پوشی نخواهند بود و اکنون که به روزهای های پایانی سال نزدیک می شویم، وقوع مسمومیت های سریالی دانش آموزان با تمرکز اصلی بر مدارس دخترانه چند شهر کشور مایه نگرانی عمیق و جدی جامعه شده است. این اتفاق به هر دلیل که باشد فضایی از استرس، نگرانی و ناامنی بر جامعه حاکم کرده است…

Read more

در آمریکا چه می گذرد؟

در آمریکا چه می گذرد؟

ایالات متحده که زمانی تولید کننده برتر فولاد، اتومبیل و کشتی در جهان بود، اکنون در ایجاد دشمنان و گمراه کردن دفاع و حمله در جهان پیشتاز است. آمریکا خود را تا دندان مسلح کرده و با ترویج جنگ و صرف تریلیون‌ها دلار، امپراتوری تهاجمی ایجاد کرده است. به گفته یکی از شهروندان آمریکایی: ایالات متحده اکنون مانند یک کشور جهان چهارم است. به جای راه‌اندازی جنگ‌های بی پایان، باید زیرساخت‌های ضعیف خود را تعمیر کند.

 

استثمار گسترده‌‌ای از کارگران مهاجر در آمریکا صورت می‌گیرد

«اندیشکده بروکینگز» روز پنجشنبه در تفسیری اعلام کرد نقض‌های جدی استاندارد کار در ایالات متحده وجود دارد و همچنین در هیچ کجا به مانند این کشور مهاجران را در بخش صادرات محصولات کشاورزی به کار نمی‌گیرند.

در مقاله فوق آمده است: آمریکا که اصرار بر این دارد که مزارع در مکزیک باید از استانداردهای اساسی کار پیروی کنند، خودش هم باید همین رفتار را با کارگران در صنایع این کشور داشته باشد…

Read more