header photo

آمریکا را بدون روتوش بشناسیم!

مدیر گروه حقوق دانشگاه تبریز :

آمریکا را بدون روتوش بشناسیم!

استاد حقوق دانشگاه تبریز می‌گوید: بر اساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر جمعیت زندانیان آمریکا در سال 2017 بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است. در بسیاری از ایالات میزان حبس افزایش یافته و میزان زندانیان زن در طی سال‌های 1980 تا 2017،  750 درصد رشد داشته است.

غلامرضا حاجی نوری، مدیر گروه حقوق دانشگاه تبریز: در گزارش 2020 دیده‌بان حقوق بشر در مورد ایالات متحده آمریکا به مواردی از نقض حقوق بشر توسط دولت آمریکا اشاره شده است، از جمله اینکه در داخل آمریکا سیاست‌های ضدانسانی مهاجرتی، نژادپرستی، تبعیض نژادی، حجم وسیعی از زندانیان، ضعف مراقبت بهداشتی کافی، تهدید سلامتی مردم در اثر تاثیرات برخی صنایع و نبود نظارت دولت بر این صنایع و همچنین در خارج آمریکا کاهش همکاری در زمینه قدرت بخشی به توسعه حقوق بشر، تمسخر حقوق بشر بین‌الملل و همکاری با دولت‌های ناقض حقوق بشر درحالی‌که برخی کشورها را به اتهام نقض حقوق بشر تحریم کرده است.

رشد 750 درصدی تعداد زنان زندانی در آمریکا

وی ادامه می دهد: براساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر جمعیت زندانیان آمریکا در سال 2017 بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است. در بسیاری از ایالات میزان حبس افزایش یافته است و میزان زندانیان زن در طی سال‌های 1980 تا 2017،  750 درصد رشد داشته و با وجود تصویب قانونی تحت عنوان «گام نخست» که به دنبال کاهش آمار زندانیان بود، این قانون بسیار ضعیف به کار گرفته شد و صرفاً نسبت به یک عده محدودی اعمال شد.

این استاد حقوق دانشگاه تبریز خاطرنشان می کند: تعداد زندانیان زن سیاه‌پوست دو برابر زن سفیدپوست و زندانیان مرد سیاه‌پوست شش برابر زندانیان مرد سفیدپوست است که این نا برابری به ویژه برای مردان جوان بسیار چشمگیر است.

وی با بیان اینکه افراد بعد از دستگیری ناچار هستند مدتی طولانی منتظر محاکمه بمانند، اضافه می کند: آنان که توانایی مالی دارند تا روز محاکمه به قید وثیقه آزاد می‌شوند اما کسانی که توانایی مالی ندارند برای مدت‌های طولانی در زندان می‌ماند تا زمان محاکمه فرارسید 

محاکمه کودکان آمریکایی در دادگاه های کیفری بزرگسالان

وی در رابطه با تعداد اعدامی های آمریکا نیز اظهار می کند: مجازات اعدام در 29 ایالت وجود دارد و تعداد اعدام‌ها نیز بسیار زیاد است بطوریکه در هر روز تقریباً پنجاه هزار کودک در حبس نگهداری می‌شوند و برخلاف تمامی موازین انسانی تقریباً پنجاه ایالت همچنان به محاکمه کودکان در دادگاه‌های کیفری بزرگسالان ادامه می‌دهند، بطوریکه بر اساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر در سال 2020 در 37 ایالت آمار مجازات کودکان سیاه‌پوست نسبت به کودکان سفیدپوست بسیار بالا است.

کشته شدن 783 نفر توسط پلیس آمریکا در نوامبر 2019

حاجی نوری با تاکید بر اینکه نابرابری شدید اقتصادی از یک‌سو و فقر در جامعه آمریکا به ویژه در میان رنگین‌پوستان واقعیتی انکارناپذیر است، می افزاید: دولت‌ها به جای رفع مشکلات مربوط به فقر از جمله بی‌خانمانی و نبود بهداشت روانی و بجای از بین بردن باندهای تبهکاری، اقدام به افزایش پلیس کرده و متأسفانه هیچ کنترل مؤثری بر رفتار پلیس ندارد و بر اساس گزارش واشنگتن‌پست در سال 2019 از اواسط نوامبر 783 نفر در ایالات متحده بر اثر شلیک پلیس کشته شده‌اند که از این میان بیشترین کشته‌ها با توجه به نسبت جمعیتی 13 درصد سیاهان از سیاه‌پوستان است.

وی ادامه می دهد: در یک مطالعه موردی در شهر توسان در اوکلاهاما نابرابری‌های خشونت‌آمیز پلیس آمریکا گزارش شده‌است که براساس آن سیاه‌پوستان به طور مداوم مورد آزار پلیس قرار گرفته‌اند که با توجه به گزارشات و تصاویر حوادث اخیر تردیدی در نقض گسترده حقوق‌بشر در آمریکا باقی نمی‌گذارد.

چهل میلیون فقیر در آمریکا در بدترین شرایط زندگی می کنند

استادیار دانشکده حقوق و علوم اجتماعی دانشگاه تبریز با بیان اینکه برخورداری اقلیتی سرمایه‌دار و ثروت کشور آمریکا فقر اقتصادی را در جامعه آمریکا شدت بخشیده است، می گوید: این موضوع هشدار مهمی بر نقض حقوق بشر است و دفتر سرشماری در سپتامبر 2019 تحقیقی را منتشر کرده است که براساس آن نا برابری درآمدی در پنج دهه اخیر به بالاترین سطح رسیده است و حدود چهل میلیون فقیر در بدترین شرایط در پارک‌ها و خیابان‌ها و مترو ها زندگی می کند.

وی ادامه می دهد: از سوی دیگر تغییر در برنامه‌های مربوط به مراقبت بهداشتی و یارانه‌های بیمه‌ای موجب نابرابری های اساسی در دسترسی به مراقبت و بهداشت شده است و بسیاری از ایالت‌ها الزامات پرهزینه بهداشتی ایجاد کرده‌اند که برای افراد کم‌درآمد به‌هیچ‌وجه قابل‌تحمل نیست، همچنین هزینه‌های دادرسی برای اقامه دعوا از یک سو و تحمیل هزینه‌های دستگیری و جریمه به افراد فقیر و ناتوانی آنان در پرداخت جرائم موجب شده‌است که دستگیر شوندگان ناچار از تحمل زندان‌های طویل‌المدت شوند.

55 هزار پناه جو مورد بدترین رفتار های ضد حقوق بشری 

وی در خصوص بدرفتاری با پناهجویان در آمریکا نیز اشاره می کند: در ژانویه 2019 علی‌رغم وجود پروتکل ها و عهدنامه های حمایت از پناه‌جویان، شاهد اتفاقات وحشتناک در مرزهای مکزیک بودیم که تا زمان نگارش گزارش دیدبان، 55 هزار پناه‌جو با شرایط بسیار خاص از جمله معلولیت و ابتلا به بیماری‌های مزمن مورد بدترین رفتارهای ضد حقوق بشری قرار گرفتند که موجب صدمات شدید روانی آنان شد، در مرزهای دریایی نیز تعداد قابل‌توجهی فوت گزارش شد و افراد متعدد از جمله کودکان از خانواده‌های خود جدا شدند و بسیاری در بازداشت‌های گمرکی و سایر مراجع بر اثر عدم مراقبت و ورود صدمات جان باختند.

لغو ممنوعیت استفاده از کلرپیریفوس تهدیدی برای رشد کودکان آمریکایی

حاجی نوری در ادامه در رابطه با تشدید صدمات به محیط زیست نیز عنوان می کند: یکی از حقوق اولیه انسان‌ها داشتن محیط ‌زیست سالم است که در سال‌های اخیر در آمریکا کمتر مورد توجه واقع می شود از جمله ممنوعیت استفاده از سموم از جمله کلرپیریفوس برداشته شده است که مصرف این سموم رشد کودکان را با مشکل مواجه می‌سازد و همچنین در ماه ژوئیه 2019 استفاده از زغال‌سنگ در تولید یک محصول جانبی آزاد اعلام شد که از موارد مهم نقض حقوق بشر است که تغییرات آب‌وهوایی را موجب شده و برای سلامتی نیز مضر است.

وی در گفت‌وگو با ایسنا ادامه می دهد: دولت ترامپ دستورالعمل محدودیت‌های مربوط به آلاینده‌های شیمیایی در نزدیک جویبارها، تالاب‌ها و سایر مخازن طبیعی آب و همچنین در کالیفرنیا قوانین سخت‌گیرانه استانداردهای خودرویی جهت جلوگیری از آلودگی هوا لغو شد.

این استاد حقوق دانشگاه تبریز در پایان با اشاره به رفتار با افراد آسیب پذیر آمریکا نیز اظهار می کند: رفتار با افراد پیر و سوءاستفاده از آنان در خانه‌های سالمندان و عدم توجه به رضایت آنان در استفاده از داروها از جمله موارد نقض حقوق بشر است، همچنین بر اساس مستندات دیده‌بان حقوق بشر در بسیاری از ایالت ها زنان بیمه نمی‌شوند و سرعت مرگ‌ ومیر ناشی از سرطان به دلیل کاهش مراقبت های پزشکی و حمایت‌های بیمه‌ای به ‌ویژه در مورد سرطان دهانه رحم بسیار افزایش یافته است.

Go Back

Comment